Continuem amb l’estudi de descompressió en tortugues marines capturades incidentalment per arrossegament
El projecte, començat al 2014 i amb una publicació científica dels resultats del primer estudi, ha aconseguit el finançament per a uns altres dos anys per part del programa per a la reducció de captures incidentals de NOAA (BREP). De nou, serà una col·laboració entre SUBMON, L’oceanogràfic de València, la ONG brasilera NEMA, NOAA i la Universitat de Florida.
El primer estudi va confirmar l’alta prevalença (100%) d’embòlia gasosa (bombolles a la sang) en tortugues marines de diferent espècies capturades per arrossegament a diferents profunditats, i l’alt percentatge de mortaldat després del seu alliberament (20%) després d’estar a coberta durant dues hores (aquí podeu veure els resultats d’aquest estudi).





Aquesta segona part del projecte s’enfocarà en esbrinar com afecta el manteniment de les tortugues a bord a la seva mortaldat post-alliberament. Els protocols de bones pràctiques per a pescadors d’arrossegament fins ara recomanaven mantenir a coberta els animals capturats, per a la seva recuperació. No obstant, l’embòlia gasosa comença a desenvolupar-se quan la tortuga arriba a la superfície del mar. Mentre l’animal està a coberta, aquesta embòlia empitjora, per la qual cosa la recomanació després del primer estudi va ser alliberar a aquestes tortugues lo abans possible. La nostra teoria és que, si l’animal és alliberat ràpidament i encara en bones condicions físiques, aquest pot bussejar i “recomprimir-se”, eliminant poc a poc el nitrogen acumulat en sang i teixits.
Per a confirmar aquesta teoria, en aquesta segona fase el protocol serà el següent:
- Es dividiran les tortugues capturades en bon estat en dos grups de manera aleatòria, alliberant un després de 30 minuts i un altre després de 1 hora a coberta. Els animals que arribin massa cansats o comatosos es mantindran a coberta fins que puguin ser alliberats.
- Immediatament després de l’hissat a bord, es realitzarà una ecografia de la zona renal, fetge i cor de l’animal per a confirmar l’embòlia gasosa i valorar el seu nivell. Després es prendrà una mostra de sang i es farà un examen físic i neurològic. Al grup 2 es completarà una segona ecografia i examen neurològic abans de l’alliberament.
- Es col·locarà un transmissor de satèl·lit a tots els animals que s’alliberin per a conèixer el seu perfil de busseig durant els primers 3-4 dies després de l’alliberament i per estimar el percentatge de mortaldat durant el primer mes.
Abans de començar la feina de camp, s’organitzarà un curs de formació a Brasil, en col·laboració amb la ONG Tamar, dirigit principalment als observadors brasilers que duran a terme aquesta feina, durant la qual es familiaritzaran amb el protocol i els formularis a utilitzar, i es formaran en l’ús de l’ecògraf i del aparell de bioquímica.
El projecte començarà l’1 d’octubre i, COVID pel mig, el personal de SUBMON i de l’Oceanogràfic viatjaran a Brasil a primers del 2021 per a dur a terme el curs de formació i portar l’equip necessari per a l’estudi.