Ens ajudes a crear una comunitat activista al Mar de Tramuntana?

Coneix la Vent

La Vent és una cria de dofí mular nascuda al Mar d’Amunt, a l’entorn natural del Cap de Creus. Durant els propers 5 anys nedarà sempre al costat de la seva mare, des d’on aprendrà a comunicar-se amb el grup, buscar i capturar aliment i a conviure amb les activitats humanes que es duen a terme a les mateixes aigües on viu.

El seu grup familiar li farà reconèixer els vaixells de pesca i les seves xarxes i aprendrà que seguint-los, trobar aliment serà una tasca més fàcil, però sovint també perillosa.

Pescadors, navegants i ciutadans habiten també el mateix espai, on  la coexistència amb aquestes espècies és fonamental en un futur marí sostenible.

dofins de tramuntana
El projecte

Fa ja tres anys vam iniciar “Dofins de Tramuntana”, un projecte per a la conservació de la població del dofí mular de les aigües del Nord de Catalunya, amb la participació de sectors d’interès i l’objectiu d’impulsar el desenvolupament territorial basat en la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics de la zona del Cap de Creus. Treballem amb tots els sectors rellevants que coexisteixen amb els dofins: pescadors, confraries, peixateries i sector turístic. Per a preservar el patrimoni natural del mar de Cap de Creus, hem d’aconseguir que tots els actors es sumin al projecte.

Volem establir una comunitat conscienciada i implicada al Cap de Creus, en la que tots els sectors que hi conviuen amb la Vent respectin i cuidin el seu entorn marí

Com ho fem? El projecte és actiu tot l’any, no obstant les campanyes a mar es centralitzàven sobretot a l’estiu. Aquestes campanyes d’albirament ens permeten foto-identificar els individus, realitzar estimes d’abundància i poder fer un seguiment a llarg termini per avaluar canvis en les poblacions de dofí mular. Des del 2017, les campanyes ens han permès identificar uns 400 individus.

Ens unim al #GivingTuesday amb l’objectiu de poder fer créixer aquesta comunitat de persones involucrades en construir un futur marí sostenible, així com poder establir campanyes d’estudi tant a l’estiu com a l’hivern. Així podrem comparar els albiraments d’aquests dos períodes tant diferents, especialment pel que fa a l’activitat nàutica i a la contaminació acústica a la zona, dos factors rellevants alhora d’estudiar les poblacions de dofí mular.

Col·laboració amb samarreta

Per a aportacions superiors als 30€, us enviem una samarreta SUBMON amb els cetacis del nostre mar. Més de 24 espècies de cetacis s’han arribat a citar al Mar Mediterrani: catxalots, balenes, caps d’olla o dofins que, com la Vent, necessiten que tots i totes ens comprometem a respectar i cuidar el seu entorn.

Per aconseguir-la, només cal que feu l’aportació a través de l’enllaç superior i després especifiqueu en un correu electrònic a comunicacio@submon.org la talla que voleu (S, M, L o XL) i la direcció de l’enviament.

Gràcies per col·laborar amb nosaltres!

submon samarreta