Ciència i art: connectar des de les emocions per a la conservació de l’oceà
- El projecte LIFE INTEMARES amplia el seu programa de sensibilització i aposta per accions comunicatives innovadores que busquen connectar amb les emocions. Des de SUBMON hem col·laborat en la posada en marxa d’aquestes accions.
L’Amalia, una escriptora que va gaudir de gran influència dècades enrere, s’adorm mirant la televisió i té un somni estrany, on el cel es converteix en un gran oceà que ho inunda tot. En meitat d’aquesta fantasia, apareix un misteriós bus que té un missatge important per a ella. El que li explica transformarà totalment a la dona i el rumb del seu futur.
Així comença l’obra de teatre “El buzo invisible”, una aposta per a divulgar, a través de les emocions, la importància dels espais marins protegits de la Xarxa Natura 2000 d’Espanya. L’obra forma part de la posada en marxa d’una sèrie d’accions emmarcades en el programa de sensibilització del projecte LIFE INTEMARES, que coordina la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Aquest programa té com a objectiu conscienciar a la societat sobre el valor i la importància dels espais marins protegits de la Xarxa Natura 2000 a Espanya. Des de SUBMON hem col·laborat en el disseny i posada en marxa de les accions.
Ver esta publicación en Instagram
“Una història que sorprèn, emociona i aconsegueix enllaçar amb un potent exercici de divulgació”. “Una immersió en un mar de sentiments que et fa reflexionar”. Així defineixen l’obra aquelles persones que han assistit a veure-la a la Sala Pangolí a Barcelona. A SUBMON no podem estar més contents al veure la seva gran acollida i esperem que sigui l’inici d’una llarga trajectòria sobre l’escenari.
“El buzo invisible” és una proposta creativa que busca divulgar la importància de la conservació marina des d’un format comunicatiu més proper i real. Es va realitzar de la mà d’en Xavier Miralles, director i guionista de l’obra, qui va comptar amb la Marta Fons i en Genís Lama per donar vida als personatges principals. “El buzo invisible” porta a l’espectador a través d’un viatge d’emocions transformador, que des de la perspectiva de divulgació científica estem poc acostumats a veure i apreciar.
A més de l’obra de teatre, s’ha dissenyat també un espai virtual i interactiu. En ell, es convida a l’usuari a completar la “missió Natura 2000 marina” junt amb en Hali, un personatge extraterrestre que vol explorar les meravelles d’aquest planeta blau desconegut. L’espai recull una exposició virtual amb diferents recursos interactius, tals com vídeos 360º, vídeos animats, infografies i un escape room on posar a prova els coneixements adquirits. Pots consultar l’espai virtual a l’enllaç descubrenatura2000marina.es
Així doncs, tant l’obra de teatre com la resta d’accions de sensibilització dissenyades s’han pensat per connectar amb un públic divers mitjançant formats comunicatius diferents, que emocionin i promoguin la participació i interacció amb els valors de la Xarxa Natura 2000 marina i la necessitat de conservar-la.