CETAMED NORTE: censos visuals i acústics per a estudiar les poblacions de cetacis i tortugues del sector nord del Corredor de Migració de Cetacis del Mediterrani
Des de SUBMON iniciem el projecte CETAMED NORTE amb l’objectiu d’ampliar el coneixement sobre la distribució i abundància de les espècies de cetacis i tortugues marines, així com de deixalles flotants, a l’àrea nord del Corredor de Migració de Cetacis del Mediterrani. Gràcies a la realització de censos amb avioneta i embarcació, es duran a terme transsectes lineals visuals i acústics en una àrea total de 32.652 km2 per tal de recopilar dades que seran essencials per a futurs plans de gestió d’aquesta Àrea Marina Protegida, així com per a plans de conservació de les diferents espècies. El projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea– NextGenerationEU.
Un dels majors problemes per a la gestió i conservació de la biodiversitat marina és la falta d’informació sobre l’estat de les poblacions de les espècies en qüestió.





El Corredor de Migració de Cetacis del Mediterrani és una Àrea Marina Protegida de 46.385 km2 de superfície. Aquestes aigües presenten un gran valor ecològic i representen un corredor de vital importància per a la supervivència dels cetacis al Mediterrani Occidental. És el cas, per exemple, del rorqual comú (Balaenoptera physalus), que fa servir la zona en el seu pas migratori cap a altres latituds durant els mesos de primavera. Així mateix, és l’hàbitat i zona d’alimentació per a moltes espècies de cetacis, com el propi rorqual comú, el catxalot (Physeter macrocephalus), el dofí mular (Tursiops truncatus), el dofí llistat (Stenella coeruleoalba), el dofí comú (Delphinus delphis), el cap d’olla gris (Grampus griseus), el cap d’olla negre (Globicephala melas) i el zífid de Cuvier (Ziphius cavirostris). També per a altres espècies marines com la tortuga babaua (Caretta caretta) i diverses espècies d’aus marines. Però actualment, es disposa de poca informació sobre la distribució o abundància d’aquestes espècies a la secció nord d’aquesta Àrea Marina Protegida.
Per tal de poder treballar en la conservació d’aquestes espècies, totes elles protegides a nivell nacional i internacional a diferents nivells, és també essencial conèixer el grau d’impacte de les diferents amenaces de la zona. Actualment, es coneix que el Mediterrani és un dels entorns més contaminats per residus plàstics i aquests representen una de les majors amenaces per a la vida marina, però calen estudis quantitatius de les deixalles flotants que permetin una correcta avaluació d’aquesta problemàtica a la zona.
En els últims anys, SUBMON ha dut a terme diversos projectes en zones incloses en el Corredor de Migració de Cetacis del Mediterrani. En concret, el projecte AHAB i el projecte SCARS, ambdós amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, van aportar dades sobre la distribució i abundància del catxalot i del dofí llistat, així com dades de distribució i abundància relatives d’altres espècies de la zona, seguint la mateixa metodologia que s’utilitzarà en aquest projecte.
Així doncs, el projecte CETAMED NORTE permetrà aportar informació nova i actualitzada sobre la presència, distribució i abundància de les diferents espècies de cetacis i tortugues que es poden trobar en aquesta Àrea Marina Protegida. Esperem que les dades obtingudes ajudin a conèixer millor la biodiversitat de l’àrea d’estudi i permetin treballar per a una gestió efectiva de la zona.
El projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea– NextGenerationEU. El projecte CETAMED NORTE, a més, està alineat amb els objectius del projecte LIFE INTEMARES, que coordina la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.