CATaMARà culmina amb èxit eines i recursos per a divulgar la Xarxa Natura 2000 marina de Catalunya
A Catalunya comptem amb una valuosa xarxa d’espais marins protegits que alberguen una biodiversitat única i tenen un paper fonamental en la conservació del nostre mar i litoral. No obstant, existeix un gran desconeixement generalitzat, no només sobre l’existència d’aquests espais protegits, si no de la pròpia biodiversitat que ens envolta, sobretot en l’àmbit marí. La manca d’educació i comprensió sobre el medi marí implica que, com a societat, molts cops desconeixem els innumerables beneficis que ens aporten els ecosistemes marins i el paper fonamental que juguen tant en l’equilibri i la preservació d’altres hàbitats vitals com del nostre propi benestar.
En resposta a aquesta problemàtica, va sorgir el projecte CATaMARà, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. CATaMARà s’ha compromès a desenvolupar recursos i eines que permeten donar visibilitat a la Xarxa Natura 2000 marina de Catalunya, elaborant materials atractius i fomentant la participació activa i el sentit de pertinença al territori.
D’una banda, con a part dels recursos digitals podem trobar un breu vídeo explicatiu sobre la Xarxa Natura 2000 marina, els serveis ecosistèmics i els espais protegits que gestiona la Generalitat de Catalunya. Addicionalment, i per ubicar millor aquests espais, s’ha creat un mapa de Google Maps amb cadascun dels espais marins protegits.
Seguint aquesta línia de recursos digitals, s’ha apostat per la producció de vídeos immersius en 360º. Aquest format permet a les persones submergir-se en una experiència realista i explorar els espais marins de la Xarxa Natura 2000 de Catalunya en primera persona. És una forma diferent de descobrir el que viu en aquests fons marins.
D’altra banda, s’han generat recursos en format físic per tal d’ajudar a identificar les espècies protegides que s’inclouen en la Xarxa Natura 2000 marina. En aquest sentit, s’ha elaborat una mini guia d’identificació d’espècies que facilita el reconeixement d’una selecció d’organismes i hàbitats protegits dins d’aquesta xarxa. Aquesta guia il·lustrada ha estat dissenyada de la mà d’en Toni Llobet i la Marta Montenegro, i estarà disponible per ser recollida a l’oficina de SUBMON per a totes aquelles persones interessades. També es proporcionarà als diferents participants del projecte.
A més, el projecte CATaMARà ha sigut una oportunitat de dur a terme una activitat de ciència ciutadana a l’àrea marina protegida de l’Albera, a Llançà. Per fer-ho, hem comptat amb la col·laboració de les entitats locals Sommar i EmpordaiNat, que ens han acompanyat i ajudat en la co-creació d’un projecte de ciència ciutadana en aquesta àrea. Aquesta col·laboració ens va permetre desenvolupar preguntes i iniciatives d’investigació que contribueixin a donar a conèixer l’entorn natural d’aquesta àrea marina protegida. Aquesta activitat de ciència ciutadana va ser un exemple poderós de com la participació activa de la comunitat pot contribuir significativament a la generació de coneixement i a la conservació d’àrees protegides. Agraïm sincerament a Sommar, EmpordaiNat i a totes les persones participants pel seu entusiasme i compromís en aquesta experiència col·laborativa.
En conclusió, aquesta primera ruta de CATaMARà ha servit per fomentar la visibilitat i comprensió dels nostres espais marins protegits, com a pas fonamental per poder respectar-les i protegir-les adequadament. Esperem que això no acabi aquí i que el projecte continuï convidant a descobrir la Xarxa Natura 2000 marina de Catalunya, a valorar la importància de la seva conservació i a promoure pràctiques sostenibles per a preservar la biodiversitat del nostre mar, a través de la participació i implicació ciutadana.
Enllaços d’interès: https://www.submon.org/projecte-catamara/