Canvi climàtic i posidònia
Quan es parla de canvi climàtic es fa referència a l’alteració significativa i prolongada del clima global de la Terra. Aquesta variació pot ser deguda a causes naturals (erupcions volcàniques, circulació oceànica, activitat solar o variacions en l’òrbita de la Terra) i/o com a conseqüència de les activitats humanes (crema de combustibles fòssils, desforestació, consum excessiu, producció alimentària, entre d’altres).
Coneixes els efectes del canvi climàtic en el medi marí?
El canvi climàtic pot ocasionar tota una varietat d’efectes entre els quals destaquen:
- Augment de la temperatura i del nivell del mar.
- Desgel dels pols.
- Acidificació dels oceans.
- Fenòmens meteorològics extrems més freqüents i devastadors.
- Alteració dels corrents marins.
- Alteracions en el metabolisme i estil de vida dels organismes marins.
Com podem actuar per fer front a aquests canvis?
En l’actualitat, existeixen diferents línies per fer front al canvi climàtic, però generalment es divideixen en dos:
- Mesures de mitigació: encaminades a combatre la causa, és a dir, aquelles activitats que influeixen negativament en el canvi climàtic, i minimitzar els possibles impactes. Per exemple, algunes de les accions que podríem realitzar a nivell personal és la utilització del transport públic i la reducció de l’ús de plàstics.
- Mesures d’adaptació: aquestes ajudarien a reduir els possibles efectes negatius reals o esperats derivats del canvi climàtic.
Sabies que la posidònia juga un paper important enfront el canvi climàtic?
La posidònia (Posidonia oceanica) és una planta marina endèmica del Mar Mediterrani. Entre molts dels beneficis que té la seva presència a l’ecosistema marí, destaca la seva capacitat per evitar de forma natural l’erosió de les costes. En altres paraules, la seva presència mitiga part dels efectes adversos que pot ocasionar el canvi climàtic. D’una banda, les arrels i rizomes afavoreixen la fixació i retenció dels sediments, mentre que de l’altra les fulles atenuen la velocitat a la que arriben les onades a la costa.
A més, les acumulacions de restes de posidònia que arriben a les platges per l’acció de l’onatge i després dels temporals marítims, tenen un paper molt important en la conservació de les platges, principalment, en esmorteir l’impacte de les onades sobre la riba, controlar l’erosió i la pèrdua de sorra. A aquestes acumulacions de restes de posidònia se’ls anomena banquetes, i la seva gestió és fonamental com a mesura d’adaptació al canvi climàtic.
La retirada de les banquetes… com es gestiona?
Actualment, a nivell nacional, no existeix normativa específica sobre la retirada de les banquetes a les platges. En el cas particular de Catalunya, l’Ordre de 31 de juliol de 1991, per a la regulació dels herbassars de fanerògames marins, prohibeix la destrucció, la venda, la compra i la utilització d’aquestes espècies.
Per la correcta gestió de les banquetes, es poden aplicar diferents estratègies com les recollides en el projecte GESTARR:
- Conservar les banquetes al seu lloc d’origen
Evidentment, és la millor des del punt de vista ecològic i consisteix a mantenir les banquetes al lloc on es dipositen de forma natural. Aquesta hauria de ser imperativa en aquelles platges sotmeses a processos d’erosió on la presència de les restes vegetals ajudi a retenir els sediments.
- Acumulació temporal de les banquetes
Les banquetes es poden acumular a la mateixa platja o fora d’aquesta durant la temporada de bany, retornant-les al seu lloc d’origen en finalitzar aquesta. Tot i que es perd la funció de protecció durant l’estiu, estarien presents durant la resta de l’any quan la probabilitat de temporals és més gran.
- Ús alternatiu
Les banquetes s’extreuen de les platges i se’ls hi dona una utilitat fora d’aquestes. Actualment, dels diferents usos que se’ls dona a aquestes restes vegetals, destaca la recuperació de zones verdes, formació de compost, segellament d’abocadors o estabilitzadors de dunes. Igualment hi ha línies de recerca obertes per a noves aplicacions industrials.
- Traslladar les banquetes a abocadors
Extreure les restes de posidònia de la platja i dipositar-les en abocadors. És l’actuació menys sostenible, però, ha estat la utilitzada durant molts anys i ha suposat la pèrdua de la funció ecològica de les restes de posidònia i de milions de metres cúbics de sorra.
L’opinió del nostre expert
Com s’ha comentat anteriorment, la posidònia té una funció ecològica fonamental per a la salut del Mediterrani. La gestió efectiva de les banquetes o restes de posidònia que es dipositen a les platges és fonamental com a mesura d’adaptació al canvi climàtic.
Cal normalitzar la presència de les banquetes a les platges i elaborar campanyes de sensibilització perquè els visitants coneguin la importància d’aquestes restes vegetals i canviïn la seva visió al respecte.
L’extracció de les restes de posidònia de forma definitiva, per al seu ús alternatiu o per al seu trasllat a abocadors, no es considera una bona acció de gestió ja que s’elimina de forma permanent la funció d’aquestes restes com a mesura d’adaptació del canvi climàtic. Així mateix, la retirada de les banquetes de les platges comporta una altra problemàtica, l’eliminació de grans volums de sorra. Per això, cal evitar dur terme aquestes actuacions per no deixar les platges en una situació de gran vulnerabilitat.