Canvi climàtic, el lleó marí de California i la neurologia
Coneix en “Cronutt, el lleó marí de California”, el primer mamífer marí en passar per un procediment quirúrgic experimental per a tractar la seva epilèpsia i així, amb sort, poder alliberar-lo després d’anys en captivitat.



Cada any, l’intoxicament per àcid domoic afecta a centenars de mamífers marins al llarg de les costes de Califòrnia, que acaben arrossegant-se per terra degut als danys cerebrals. Aquest problema s’ha documentat durant més de 20 anys i va en augment a mesura que el canvi climàtic escalfa els oceans del món.
Com arriben aquests mamífers a ingerir àcid domoic?
A mesura que l’oceà s’escalfa, les floracions d’algues es van estenent, creant toxines que són ingerides per sardines i anxoves, que a la vegada són ingerides pels lleons marins, causant danys al cervell que resulten en epilèpsia. Les llúdries marines també pateixen riscos al consumir mariscs amb càrrega de toxines. Aquests animals són traslladats a centres de rescat i reben tractaments de suport, però tendeixen a morir o necessiten romandre en captiveri la resta de la seva vida. No obstant, aquest mes es va intentar per primera vegada, i amb èxit, un procediment quirúrgic experimental en un lleó marí afectat.
Cronutt, el primer lleó marí en passar per un procediment quirúrgic experimental per a tractar l’epilèpsia



Metges del Departament de Cirurgía Neurològica de la Universitat de Califòrnia a San Francisco havien desenvolupat una teràpia basada en cèl·lules per a l’epilèpsia en humans, que havia demostratser molt eficaç en animals de laboratori (ratolins). Mai ho havien provat en vertebrats més grans, i es va decidir provar aquest tractament en un d’aquets lleons marins afectats: Cronutt, un lleó marí de 7 anys que s’havia quedat encallat per primer cop al 2017 i des de llavors, tenia convulsions cada cop més freqüents i més greus, cosa que li impedia fins i tot menjar. La intoxicació per àcid domoic en mamífers marins causa danys a l’hipocamp, molt similar a l’observat en l’epilèpsia del lòbul temporal, la forma més comú d’epilèpsia en humans. Tenien clar que valia la pena intentar-ho.
El procediment es va dur a terme el 6 d’octubre i es va desenvolupar sense problemes. Des d’aleshores, Cronutt ha estat dormint i menjant bé, recuperant-se de la cirurgia, tot i que encara és aviat per avaluar l’èxit del tractament. Si aquest procediment funciona, obre una infinitat de possibilitats, tant per a ajudar realment a mamífers marins afectats per la intoxicació per àcid domoic, com per promoure i millorar la investigació per al tractament de l’epilèpsia en humans.
Pots llegir la història completa aquí.