Ampliant el coneixement sobre la Cladocora caespitosa, el corall desconegut del Mediterrani
La Cladocora caespitosa, o madrèpora mediterrània, és una espècie de corall endèmica del mar Mediterrani, l’única d’aquesta zona amb capacitat de formar esculls coral·lins, similars als que podem trobar als mars tropicals.



Es tracta d’una espècie protegida a diferents nivells, està inclosa a la Llista Vermella de la UICN com a espècie en perill d’extinció i a l’Annex I de la Directiva Hàbitats. A nivell estatal, la madrèpora està inclosa al LESPRE (Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial) i, a nivell català, al Catàleg de la Fauna Salvatge Autòctona Amenaçada de Catalunya. No obstant això, tot i la seva singularitat i importància, es disposa de molt poca informació sobre el seu estat i distribució.



El Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya ha encarregat a SUBMON l’elaboració d’un document que permetrà establir les bases prèvies per l’elaboració d’un pla de conservació que pugui donar resposta a les necessitats d’aquesta espècie. Dins aquesta feina, s’ha dut a terme una campanya de localització de poblacions de madrèpora mediterrània, concretament a la zona de Cap de Creus, i s’ha recopilat la informació disponible sobre aquesta espècie de corall.
La pròpia biologia de la madrèpora mediterrània fa que sigui especialment sensible a múltiples impactes, molts d’ells relacionats directa o indirectament amb l’activitat humana. En tractar-se d’una espècie sèssil (que viu subjecte a una estructura ferma), de gran longevitat i amb un creixement lent, és molt vulnerable a impactes com els efectes derivats del canvi climàtic, la presència d’espècies invasores o la contaminació, representant una amenaça per la seva supervivència.
El canvi climàtic, principal amenaça pel corall del Mediterrani



Els efectes del canvi climàtic, que ja afecten de moltes maneres a la salut humana, són la principal amenaça que pateix la madrèpora mediterrània. L’escalfament progressiu del mar Mediterrani, juntament amb les onades de calor cada vegada més freqüents i prolongades, han provocat episodis de mortalitat massiva de poblacions d’aquesta espècie.
Un dels efectes que podem apreciar a simple vista, provocat per aquest augment de la temperatura del mar, és la decoloració de les colònies de madrèpora mediterrània, similar al que passa amb els coralls tropicals. Aquest “emblanquiment” es produeix perquè, a causa de l’estrès tèrmic, la colònia de madrèpora expulsa les algues simbionts (zooxantel·les) que coexisteixen en els seus esculls, deixant a la vista el seu esquelet de carbonat calci.
Obtenir més dades sobre la Cladocora caespitosa i la seva distribució és fonamental per conèixer el seu estat ambiental, un pas indispensable per poder posar en marxa les accions de conservació més adequades que permetin preservar aquesta joia del Mediterrani.