Adéu a la nacra
La IUCN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa), es una organització internacional dedicada a la conservació dels recursos naturals. Aquest mes va declarar la inclusió de la nacra (Pinna nobilis) com a espècie en perill crític. T’expliquem en què consisteix aquesta categoria i quines mesures de conservació s’han recomanat.
La Llista Vermella de la UICN
La Llista Vermella d’espècies amenaçades de la UICN es l’inventari més reconegut a nivell mundial sobre l’estat d’amenaça de la biodiversitat del planeta. Aquesta llista inclou nou categories, de les quals només tres son considerades com a amenaçades: “Vulnerable”, En perill” i “En perill crític”. Per a aquestes tres categories existeix un marc quantitatiu, uns criteris, aplicables a totes les espècies en totes les regions del món:
Es considera que una espècie és “vulnerable” quan presenta una altra probabilitat de convertir-se en una espècie en perill d’extinció. En aquesta categoria es troben espècies marines com el tauró blanc (Carcharodon carcharias), la tortuga babaua (Caretta caretta) o el rorqual comú (Balaenoptera physalus).
Una espècie es considera “en perill” quan s’enfronta a un risc molt alt d’extinció. En aquesta categoria es troben espècies marines com el vell marí de la Mediterrània (Monachus monachus) o el tauró pelegrí (Cetorhinus maximus).
Quan una espècie està en risc extremadament alt d’extinció se la cataloga “en perill crític” a la Llista Vermella. En aquesta categoria es troben espècies marines com el tauró martell gegant (Sphyrna mokarran) i, des de fa uns dies, la nacra (Pinna nobilis).
La nacra
La nacra es un mol·lusc bivalve endèmic del Mar Mediterrani, que es troba associat a praderes de fanerògames marines, sobretot de posidònia (Posidonia oceanica). Aquesta espècie està en declivi en tot el mediterrani per un esdeveniment de mortalitat massiva que va ser detectat per primer cop l’any 2016 al llarg de la costa espanyola.
El brot de mortalitat, encara en curs, ha sigut causat per un patogen (Haplosporidium pinnae) que s’ha propagat ràpidament per tot el Mar Mediterrani, causant tasses de mortalitat del 80-100% en moltes regions. Només unes poques poblacions romanen lliures de patògens. No obstant, estan geogràficament aïllades i localitzades en llocs amb condicions ambientals molt específiques.
Aquest mes de desembre, La IUCN va publicar la inclusió de la nacra en la categoria d’espècie en perill crític, junt amb una sèrie de recomanacions per a la seva conservació.
Recomanacions per a la conservació de la nacra
D’entre les recomanacions, destaca la necessitat urgent d’establir un programa de seguiment regional que asseguri l’intercanvi d’informació i observacions en tot el Mar Mediterrani, seguir investigant sobre els patògens i vectors per a comprendre millor la malaltia o assegurar i prioritzar la protecció de l’espècie i el seu hàbitat, tant en llocs no afectats com en aquells que alberguen individus sobrevivents i/o amb alt potencial de reclutament.