Accions de formació i divulgació per millorar la conservació dels cetacis al Cap de Creus
L’observació de dofins i balenes en aigües del Parc Natural de Cap de Creus s’ha fet més notòria als darrers anys. Una població de dofins mulars estables i molt propers a costa i l’augment d’embarcacions d’esbarjo fan una combinació que no sempre és beneficiosa per ambdues parts. El projecte Dofins de Tramuntana de SUBMON, ha confirmat el Cap de Creus com a zona de gran importància per als cetacis. En concret, des de 2017, s’està estudiant la població de dofí mular present a Cap de Creus i s’ha pogut determinar la zona com a àrea de reproducció i d’alimentació de l’espècie. Altres espècies es troben presents amb menys freqüència, però amb regularitat. El dofí llistat i el rorqual comú també son espècies que es poden observar a prop de costa dins el Parc i els seus voltants.
Davant d’aquesta situació, la conscienciació dels usuaris del sector nàutic és fonamental per a la conservació dels dofins i balenes al cap de Creus, així com també un treball en xarxa i ben coordinat dels vigilants i cossos de seguretat en aigües del PNCC.
En aquest context, ha nascut el projecte “Accions de formació i divulgació per millorar la conservació dels cetacis al Cap de Creus”, dins el marc de les Subvencions per actuacions en espais naturals 2020, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, més actual que mai després de les notícies recents de la interacció indeguda d’embarcacions amb tres rorquals comuns que estaven de pas a la zona.





L’objectiu principal de les accions de formació i divulgació plantejades és contribuir a la conservació de les poblacions dels cetacis al Parc Natural del Cap de Creus, compatibilitzant els usos turístics de la costa amb la presència d’aquests animals a les seves aigües. Aquest objectiu s’està duent a terme mitjançant l’elaboració de material de divulgació i informació, la organització de reunions formatives i de col·laboració amb el personal del Parc Natural del Cap de Creus i els cossos de seguretat, i xerrades informatives a clubs nàutics de tota la costa propera al parc i a centres d’immersió que operen dins del parc, per informar-los sobre el RD 1727/2007 i les bones pràctiques d’aproximació i albirament de cetacis.
Podeu trobar més informació sobre el material editat aquí.