Noticias/News/Notícies

Moby Dick no estava sola

on 23 de Gener de 2014

(versión en castellano al final del documento)

L’albinisme no es un fenomen rar a la natura. Trobem casos coneguts com el famós i estimat, Floquet de neu, fins a la figura literària de Moby Dick, un catxalot blanc.

I és aquí on ens plantegem, és comú l’albinisme en els cetacis? O són invencions literàries?

L’albinisme és una condició que afecta a tots els vertebrats. És un desordre congènit (heretat dels pares) i és tracta de l’absència parcial o completa de la pigmentació (melanina) de la pell, el pel i els ulls. Depenent del grau d’albinisme, l’individu pot tindre pell blanca o pàl•lida (i el cabell), coloració dels ulls vermella o rosa, i sovint deficiència visual i auditiva.
S’entén per albinisme “real” quan l’individu presenta totes aquestes característiques, però es tracta de leucisme quan la pigmentació/melanina només està parcialment absent (el cos presenta zones blanques i zones fosques i/o ulls foscos).

A dia d’avui s’han identificat casos d’albinisme en més 20 espècies de cetacis. Aquí us presentem uns parells d’exemples:

La setmana passada ens fèiem ressò de la noticia de la captura d’una cria de dofí mular albí (Tursiops truncatus), a les costes del Japó.

El segon cas conegut, és l’Iceberg, la primera orca (Orcinus orca), adulta i en principi sexualment madura, completament albina. L’enregistrament es va fer en un dels mars més remots de Rússia, al mar de Kamchatka. Tot i que ja s’havien observat cries albines, l’Iceberg era la primera orca adulta, d’aproximadament 16 anys.

També trobem el cas de la Migaloo, una balena amb gep (Megaptera novaeangliae) observada a la Gran barrera de corall Australiana. El seu cas ha estat molt mediàtic i ha creat una expectació social molt elevada al país austral. Tant que s’han creat projectes de seguiment i estudi. Permetent estar al dia sobre els últims albiraments de Migaloo prop de la costa.

I amb aquests casos a la mà, és possible que trobem cetacis albins a les nostres costes?

Aquest és el cas d’un rorqual tropical (Balaenoptera edeni), trobat a les aigües pròximes a Puerto del Carmen (Lanzarote).

Esperem trobar-ne algun pròxim a les nostres costes i si el trobeu vosaltres no dubteu en compartir-ho.

Sergi Barrera i Alicia Cardona

Links d’interès

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17783603
http://migaloo.com.au/
http://uk.whales.org/blog/nicolahodgins/2014/01/white-alright
http://unpaseoporlazoologia.blogspot.com.es/2012/02/albinismo-y-leucismo-en-animales.html
http://sonopuntura.wordpress.com/2012/05/30/delfines-albinos/

————————————–

MOBY DICK NO ESTABA SOLA

El albinismo no es un fenómeno raro en la naturaleza. Encontramos conocidos casos como Copito de Nieve, e incluso la figura literaria de Moby Dick, un cachalote blanco.

Y aquí es donde nos planteamos, ¿es común el albinismo en cetáceos? ¿O son invenciones literarias?

El albinismo es una condición que afecta a todos los vertebrados. Es un desorden congénito (heredado de los padres) y se trata de la ausencia parcial o completa de la pigmentación (melanina) de la piel, el vello y los ojos. Dependiendo del grado de albinismo, el individuo puede tener piel blanca o pálida (y el cabello), coloración de los ojos roja o rosa, y a menudo deficiencia visual y auditiva.

Se entiende por albinismo “real” cuando el individuo presenta todas estas características, pero se trata de leucismo cuando la pigmentación/melanina sólo está parcialmente ausente (el cuerpo presenta zonas blancas y zonas oscuras y/u ojos oscuros).

A día de hoy, se ha documentado el albinismo en más de 20 especies de cetáceos. Aquí os presentamos un par de ejemplos:

La semana pasada nos llegaba la noticia de la captura de una cría de delfín mular (Tursiops truncatus), frente las costas de Japón.

El segundo caso conocido, es Iceberg, la primera orca (Orcinus orca), adulta i en principio sexualmente madura, completamente albina. El encuentro se realizó en uno de los mares más remotos de Rusia, el mar de Kamchatka. Aunque anteriormente ya se habían observado crías albinas, Iceberg, es la primera orca adulta, de aproximadamente 16 años de edad.

También encontramos el caso de Migaloo, una ballena (Megaptera novaeangliae) observada en las proximidades de la Gran barrera de coral Australiana. Su caso ha sido muy mediático y ha creado una expectación social muy elevada en el país austral. Tanto que se han creado proyectos de seguimiento y estudio. Permitiendo estar al día sobre los últimos avistamientos de Migaloo cerca de la costa.

Y con estos casos conocidos, ¿es posible que encontremos cetáceos albinos cerca de nuestras costas?

Este es el caso de un rorcual tropical (Balaenoptera edeni), encontrado en las aguas próximas a Puerto del Carmen (Lanzarote).

Esperamos encontrar alguno próximo a nuestras costas y si lo encontráis vosotros no dudéis en compartirlo.

Sergi Barrera y Alicia Cardona

Links de interés

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17783603
http://migaloo.com.au/
http://uk.whales.org/blog/nicolahodgins/2014/01/white-alright
http://unpaseoporlazoologia.blogspot.com.es/2012/02/albinismo-y-leucismo-en-animales.html
http://sonopuntura.wordpress.com/2012/05/30/delfines-albinos/

Share this post:
SubmonMoby Dick no estava sola