Noticias/News/Notícies

Finalitza amb èxit el projecte “Consolidació i promoció de l’etiqueta de consum responsable #PeixDeCustòdia”

on 4 de Desembre de 2015

Durant aquest 2015, SUBMON i Accionatura han treballat per consolidar i promocionar l’etiqueta de consum responsable #PeixDeCustòdia, dins dels projectes d’Educació i Sensibilització Ambiental que reben el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta iniciativa va sorgir del projecte de custòdia marina a l’espai de Canyons del Maresme, on SUBMON treballa des del 2009 implicant als diferents sectors usuaris de la zona en el bon ús dels seus recursos i en la conservació dels seus valors naturals, com els cetacis. L’any 2013 es va decidir donar un pas més enllà en la conservació de l’àrea, implicant al sector pesquer per promocionar el peix de la zona, pescat de forma tradicional, i així va néixer el #PeixDeCustòdia.

barca pesca delfin

Es tracta, per tant, d’un producte de custòdia que permet consumir peix de forma responsable. El #PeixDeCustòdia ha d’haver-se pescat amb arts selectives i de baix impacte en el medi, complir amb una sèrie de bones pràctiques i amb la legislació vigent, ser compatible amb la viabilitat d’altres espècies, ampliar l’oferta d’espècies per disminuir la pressió sobre aquelles més amenaçades i provenir d’un espai de custòdia, en aquest cas de l’espai de custòdia marina de Canyons del Maresme.

Durant aquest any Accionatura s’ha sumat al projecte, aportant la seva àmplia experiència i coneixement en una altra iniciativa de desenvolupament d’un segell de consum responsable de peix a la zona del Garraf. Amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, les dues entitats han treballat conjuntament per consolidar i promocionar l’etiqueta #PeixDeCustòdia. Una identificació de qualitat i consum responsable, que implica a diferents sectors i apropa el producte als consumidors.

Decalogo peix custodia       Flyers peix custodia

El projecte ha consistit en establir les bases del concepte #PeixDeCustòdia, en visitar les confraries de pescadors del Barcelonès, Maresme i La Selva per implicar al sector pesquer, en dissenyar un logotip i un pla de campanya per introduir el producte al mercat i en editar una sèrie de material divulgatiu, com fulletons i díptics, que han ajudat a difondre i explicar el concepte.

Paral·lelament, s’han creat una sèrie d’eines per apropar i facilitar el producte als consumidors, com són l’elaboració d’un receptari online especialment ideat per aquest tipus de peix, de mà de la cuinera Núria Bàguena, i una sèrie de material al web que inclou des de consells per comprar i preparar peix i conceptes gastronòmics fins a una explicació dels arts de pesca que s’utilitzen a les nostres costes. A més, s’han realitzat dues xerrades obertes al públic, on s’ha parlat del projecte de Canyons del Maresme, d’arts de pesca i d’espècies poc conegudes però d’alt valor gastronòmic. També s’han realitzat tallers de neteja, on els propis pescadors van ensenyar als assistents com netejar i filetejar peix fresc, i un taller de cuina, on la Núria Bàguena va demostrar com cuinar algunes de les receptes ideades per al #PeixDeCustòdia.

charla peix custodia      Peix de custodia

A més, s’ha treballat amb el sector de la restauració i amb peixateries per oferir punts de venda d’aquest producte. Tot i que ben aviat el llistat d’establiments col·laboradors serà més ampli, en aquests moments ja es pot trobar #PeixDeCustòdia als següents punts:

Peixateries:

Restaurants:

Peix de custodia      Peix de custodia

Encara que el gruix del projecte ha conclòs, ara que les bases ja estan ben assentades SUBMON i Accionatura continuaran treballant per adherir més restaurants i peixateries a la iniciativa, i es continuarà promocionant i fent difusió del concepte i oferint activitats relacionades amb el #PeixDeCustòdia.

Share this post:
SubmonFinalitza amb èxit el projecte “Consolidació i promoció de l’etiqueta de consum responsable #PeixDeCustòdia”

Related Posts

Take a look at these posts