Noticias/News/Notícies

SUBMÓN participa a Canaries al taller per a la reducció de captura incidental de tortuga marina al Mediterrani

on 19 de June de 2008

Aguaviva

L’equip de Submón va ser convidat a participar durant la setmana del 10-14 de juny al “taller tècnic internacional per al desenvolupament de mesures de reducció de captures incidentals en les pesqueries de palangre de superfície”, dins marc del festival d’Aguaviva 2008.

Aguaviva es celebra des de fa quatre anys a les Illes Canàries i integra un conjunt d’activitats destinades a la divulgació i conservació de la biodiversitat marina.

Els objectius d’aquest taller van ser els d’oferir un punt de trobada a experts nacionals i internacionals per tal d’elaborar una estratègia nacional en la conservació de la tortuga babaua. Es va convidar a experts de renom com el Dr. Martin Hall (IATTC), John Watson i Yonat Swimmer (NOAA) o RoseEmma Mamaa Entsua-Mensah (pesqueries Internacionales a Ghana), a més d’altres ponents de l’àmbit científic, administracions, pescadors i armadors. Es van discutir possibles mesures per a la reducció de les captures incidentals de tortugues marines que es donen a les pesqueries de palangre de superfície i es van proposar noves alternatives al problema.

Grup Aguaviva

L’equip de SUBMÓN va participar aportant l’experiència adquirda en aquest tema amb tres ponències que varen consistir en:
• “By-catch de tiburones por las pesquerías españolas” per Àlex Bartolí.
“Evaluación de lesiones causadas por anzuelos en J y circulares en tortugas marinas en el Pacífico” per Mariluz Parga.
“Protocolo de implantación de una estrategia de educación ambiental en programas de conservación“ per Carla Álvarez.
De l’experiència conjunta del taller van sortir unes conclusions inicials de possible aplicació immediata, que ja podrien reduir entre un 70-80% les captures de tortugues marines:
• Treballar amb els palangres de superfície a major profunditat, ja que l’ús de l’espai de les tortugues marines és majoritàriament en superfície .
• Centrar la pesca en hores nocturnes, ja que les captures s’incrementen en les hores de llum.
• Canvi d’esquer, ja que s’ha pogut demostrar que utilitzant peix en comptes de calamar, es capturen moltes menys tortugues.
• Utilització d’hams circulars que limiten la possibilitat que l’ham sigui empassat i, a més, capturen menys tortugues.

El taller va comptar amb una bona participació i es conforma com un primer pas en el desenvolupament d’una estratègia a nivell nacional per a la conservació de l’espècie de tortuga babaua.

Share this post:
rootSUBMÓN participa a Canaries al taller per a la reducció de captura incidental de tortuga marina al Mediterrani