Noticias/News/Notícies

Principals causes de la proliferació de meduses als oceans

on 18 de November de 2008

Els blooms de meduses han esdevingut en els darrers anys molt més freqüents que en la passada història recent. Aquestes aparicions fan, tant per la freqüència com per la gran quantitat d’individus que s’ajunten, que a moltes activitats humanes hi apareguin efectes negatius, la pesca i el turisme se’n ressenten i a més comporten un potencial problema mèdic associat. A les nostres costes els blooms de meduses son causats per quatre espècies de forma majoritaria: Rhizostoma pulmo, Pelagia noctiluca, Cotyilorhiza tuberculata i Aurelia aurita.

En aquest context, el passat 13 de novembre, l’obra social de “la Caixa” va organitzar una jornada científica sobre l’impacte de la proliferació de les meduses: els aspectes ecològics, socials i mèdics. Els diferents ponents van debatre sobre els motius d’aquest increment de les proliferacions de les seves poblacions, entre les que van destacar:

• El canvi climàtic: amb augments de temperatura dels oceans, afavorint el creixement i la taxa de reproducció de les meduses, incrementant la productivitat.
• L’eutrofització: amb un un augment en l’aport de nutrients, amb canvis de mida de l’aliment, zooplancton més petit que es ingerit per meduses i ni peixos i situacions d’hipòxia que permeten viure a meduses i no a altres peixos.
• Instal•lacions d’aqüicultura: que permet als pòlips tenir més substrat físic i per tant augmentar el seu espai de reproducció a mar obert, i per altra banda a alguns països asiàtics es cultiven meduses que s’alliberen per capturar-ne posteriorment exemplars més grans pel consum humà.
• La pesca, o millor dit la sobre explotació pesquera: per una banda s’eliminen competidors com anxoveta, sardines i altres pelàgics que competien pel mateix aliment i per altra, captures accidentals de predadors de les meduses com peixos lluna, tortugues marines.
• I finalment l’ocurrència conjunta de totes aquestes causes.

Es va constatar també que tot i que el major grau de molèstia per a la població esdevé quan hi ha arribades massives de meduses a la costa, el problema ecològic important que arrosseguen aquest blooms es donen a mar obert, i avui en dia, malauradament, el que passa a mar obert es encara un problema difícil d’entendre i d’acceptar…tal i com va dir un dels conferenciants, potser convindrà que agafem l’hàbit d’anar a banyar-nos a alta mar per tal que la molèstia ens faci actuar.

Share this post:
rootPrincipals causes de la proliferació de meduses als oceans