Noticias/News/Notícies

La iniciativa de #PeixdeCustòdia amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona aporta dades sobre els hàbits de consum de peix de la ciutat de Barcelona.

on 5 de February de 2019

El passat mes d’octubre el projecte de #PeixdeCustòdia iniciava la seva campanya basada en la conscienciació per a un consum responsable de peix, sota els principis de sostenibilitat i responsabilitat.

La iniciativa promou el consum de peix que estigui pescat amb arts que respectin l’ecosistema marí i les seves espècies; també promou la pesca amb arts tradicionals, ja que és pesca més selectiva i té menys impacte amb la destrucció del fons marí; alhora que també es promou el consum d’altres espècies menys conegudes pels consumidors, amb l’objectiu de disminuir la pressió pesquera en una desena de espècies, les quals estan en sobreexplotació.

En aquesta edició s’ha donat continuïtat a la campanya, però ha estat centrada en conèixer els hàbits de consum de peix dels consumidors. Per tant, la campanya ha consistit en la realització d’un total de 157 enquestes als consumidors; 59 de les quals han estat realitzades a peu de carrer; i les 99 restants han estat respostes de les enquestes online.

De les enquestes realitzades destaquem les dades més rellevants sobre els hàbits de consum de peix dels ciutadans/es de la ciutat de Barcelona:

On comprem el peix?

En relació a l’establiment on es compra el peix no existeixen grans diferències. El 35% dels enquestats/des prefereixen la compra de peix al mercat municipal, seguit del 30% que prefereixen la compra al supermercat i el 29% ho fan a la botiga de barri.

En canvi, quan analitzem les dades per gènere i edat, el patró del lloc de consum canvia de forma substancial. Gairebé la meitat de dones d’entre 18 a 30 anys prefereixen comprar peix al supermercat (46% respecte als altres llocs), mentre que el següent grup d’edat (de 31 a 40 anys) compra majoritàriament el peix al mercat municipal (52%), de 41 a 50 anys consumeixen al mercat municipal (31%), seguit de ben a prop el consum a la botiga de barri (27%) i de 51 a 64 anys prefereixen la compra a la botiga de barri (41%).  La majoria de les dones de més de 65 anys compren a la botiga de barri (62%).

En el cas dels homes enquestats, de 18 a 30 anys prefereixen el consum al mercat municipal (43%) respecte a la resta d’establiments, la franja de 31 a 40 anys consumeixen al supermercat amb un destacat 80%, la següent franja d’edat (41 a 50 anys) prefereix el consum al mercat municipal (52%), la preferència dels homes de 51 a 64 anys és al mercat municipal (55%), i per acabar, la franja d’edat de més de 65 anys prefereixen comprar a la botiga de barri (75%).

Quines espècies de peix coneixem com a consumidors

Bàsicament com a consumidors coneixem i consumim majoritàriament 10 espècies: el lluç (16%), el salmó (15%), el rap (10%), la tonyina (8%), la gamba (7%), el calamar (6%), el seitó (6%), el musclo (5%), la sardina (5%), el bacallà (5%), el llenguado (4%), la sípia (4%) i el llobarro (3%). Aquestes són les 10 espècies més anomenades pels enquestats/des (96%), seguit de 28 espècies més, però que no han estat anomenades en més de deu vegades. Tenint en compte que existeixen unes 500 espècies de peixos i marisc comestibles, i que d’aquestes 500 únicament arriben a les llotges catalanes un centenar d’espècies, observem que el consum es troba concentrat en un 10% de les espècies comestibles, el que d’una banda crea una sobrepressió pesquera sobre espècies més conegudes, però de l’altre aporta informació sobre el mercat potencial de donar a conèixer altres espècies . A més a més, els factors que més influeixen en l’elecció del peix de compra són la facilitat per cuinar-lo, el preu  i les espines.

Per aquest motiu la iniciativa #PeixdeCustòdia presenta espècies poc conegudes o inclús desconegudes per als consumidors, però que tenen un elevat valor gastronòmic, a partir de diversos receptaris. I d’aquesta manera disminuir la pressió pesquera en una desena d’espècies.

El consumidor responsable

En quant a l’interès dels consumidors/es en consumir peix “de proximitat”, és a dir, pescat en les costes catalanes, gairebé dos terços dels enquestats/es prioritzen les espècies de proximitat. No obstant, el peix de proximitat no indica la forma de captura del peix o si l’art de pesca és o no de baix impacte.

Pel que fa a la informació de la espècie en venda, més de la meitat dels enquestats/des mira la informació de l’etiqueta si hi és.  Aquest es un punt força important, ja que l’etiquetatge és un dels punts més conflictius en el tema de la venta de peix i tot i que es obligatori, molt poques peixateries segueixen la normativa.  No obstant, el coneixement sobre l’etiquetatge obligatori de les espècies entre els consumidors/es ha augmentat un 30 % respecte al 2017.

Cal destacar que hi ha hagut un augment en la consciencia dels consumidors referent al coneixement de l’efecte negatiu d’algunes arts de pesca amb els mamífers marins (de 31% a 60%).

Per concloure, destaquem que la coneixença del producte #PeixdeCustòdia ha augmentat un 5% respecte a l’any 2017. Tanmateix, gairebé un 99% dels enquestats opina que la població en general no està ben informada sobre la situació de la pesca i les problemàtiques ambientals relacionades amb aquesta, alhora que opinen que els hi agradaria rebre informació al respecte.

SubmonLa iniciativa de #PeixdeCustòdia amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona aporta dades sobre els hàbits de consum de peix de la ciutat de Barcelona.

Approaching the ocean to the classrooms through hands-on activities.

on 30 de January de 2019

VIRTUE-s (Virtual Interactive Resources and Tools in Universal Education-of the Sea), a three years Erasmus+ funded project,focuses on developing innovative, digital and practical tools to increase the quality of teaching natural sciences using ocean-based examples. The methodology used is simple and inexpensive: discs for fouling experiments in the sea.

VIRTUE was born in Sweden in the 70s as a national marine school project. Based on this project, the VIRTUE-s project emerged. VIRTUE-s focuses on developing innovative, digital and practical tools to increase the quality of teaching natural sciences using ocean-based examples. It is a tool for enabling students to take initiative and carry out experiments with aquatic environments. The project provides the opportunity to take an investigate approach to one’s work, setting up experiments, carrying out measurements in the field, classroom or laboratory and interpret and report the results. Furthermore, the methodology used is simple and inexpensive: discs for fouling experiments in the sea.

1. VIRTUE-s rack after two months in the water.

Why VIRTUE-s?

  • It is suitable for all ages, from kindergarten to adult education, and it is easy to get started
  • I can be used in several subjects at school
  • It can help to establish contact with other schools around Europe
  • The tests can be carried out in both saltwater and freshwater

Partners involved in the project

VIRTUE-s has eight partners (five scientific partners and three school partners) from Sweden, Germany, Spain and USA. The scientific partners are the University of Gothenburg, GEOMAR, Hogskolan Vast , University of Maryland Center for Environmental Science and SUBMON. The school partners are Öckerö seglande gymnasieskola, Hebbelschule Kiel and Daina-Isard .

Activities that will take place

In the course of the project, different activities are taking place, including a MOOC (Massive Open Online Course), two teacher training courses and different videos created by the schools partners. Also, VIRTUE-s teaching packages are created based in the methodology of the project to help teachers implement the project at their schools.  All the material will be developed in five different languages (English, German, Swedish, Spanish and Catalan).

SUBMON is the partner in charge of the MOOC’s development, which consist in a series of Webinars on the following topics: introduction to VIRTUE-s and its materials, marine biofouling and biodiversity, Ocean Literacy and how to organise hands on activities in the classroom that will be held next year.

Furthermore, SUBMON will be the VIRTUE-s hub in Spain.

Would you like to have more information? You can write us an email to [email protected]

Follow the project in social media with the hashtag #VIRTUESeaProject

3. Teacher training course held last September. Another edition will be held on September 2019.
SubmonApproaching the ocean to the classrooms through hands-on activities.

Incorporació de nou personal

on 12 de November de 2018

El passat 31 d’octubre, gràcies a la subvenció atorgada per la la Generalitat de Catalunya pel SOC – Servei d’Ocupació de Catalunya –, s’ha incorporat al nostre equip la Mireia Peris Martínez.

Aquest Contracte de treball s’ha efectuat d’acord amb les condicions establertes en l’Ordre TSF/115/2018, de 12 de juliol, cofinançat per la Iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu 2014-2020, amb un cofinançament del 91,89%  “El Fons Social Europeu inverteix en el teu futur”.

La Mireia és graduada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i Tècnica en Comunicació i Educació Ambiental especialitzada en la Interpretació del Medi Marí (Instituto Erudite).

La feina que desenvolupa a SUBMON s’emmarca dins l’àrea de comunicació i màrketing.

SubmonIncorporació de nou personal

Incorporació de nou personal

on 30 de October de 2018

El passat 22 d’octubre, gràcies a la subvenció atorgada per la Generalitat de Catalunya pel SOC – Servei d’Ocupació de Catalunya –, s’ha incorporat al nostre equip la Laura Busquier Anglès.

Aquest contracte de treball s’ha efectuat d’acord amb les condicions establertes en l’Ordre TSF/115/2018, de 12 de juliol, cofinançat per la Iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu 2014-2020, amb un cofinançament del 91,89% “El Fons Social Europeu inverteix en el teu futur”.

La Laura és graduada en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i postgraduada en Gestió de Costes per l’Ulster University (Regne Unit). La feina que desenvolupa a SUBMON és de suport tècnic en el desenvolupament de projectes europeus relacionats amb l’ús i l’aprofitament sostenible del medi marí, aquestes tasques s’emmarquen dins el projecte Wildsea.eu.

SubmonIncorporació de nou personal

SUBMON participa en un projecte per millorar la formació ambiental dels guies de busseig de la Costa Brava

on 8 de October de 2018

Al llarg del passat mes de setembre s’han dut a terme un total de 13 cursos de formació en diferents municipis de la Costa Brava, en els que han participat un total de 201 monitors/es, guies i directors/es de centres d’immersió.

El projecte “Formació de monitors i guies de busseig -ecoguies- per a la conservació dels hàbitats marins i d’interès pesquer de la Costa Brava” és una iniciativa de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub i del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava i està cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

Els objectius d’aquest projecte han estat, per un costat, donar a conèixer i posar en valor els hàbitats submarins i d’interès pesquer de la Costa Brava i, per l’altre, fomentar la pràctica d’un busseig més sostenible, per tal de garantir-ne la seva conservació. Per potenciar aquesta pràctica més respectuosa, el projecte s’ha centrat en fomentar les bones pràctiques i, sobretot, en formar i proporcionar eines a monitors/es i guies d’immersió per tal de poder prevenir i minimitzar els impactes sobre el fons marí.

Els cursos formatius s’han realitzat en 9 municipis pertanyents a la Costa Brava: Blanes, Cadaqués, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Port de la Selva, Roses, Tossa i Vall-llobrega.

SubmonSUBMON participa en un projecte per millorar la formació ambiental dels guies de busseig de la Costa Brava

Collaboration with the Science Based Management program of Haifa University, Israel

on 27 de June de 2018

On June 18th-22nd Submon attended the “2nd Conference on Science-Based Management of Marine and Coastal Resources: Anthropogenic impacts to the Mediterranean Sea”, hosted by University of Haifa and Leon H. Charney School of Marine Science.

2nd Conference on Science-Based Management of Marine and Coastal Resources: Anthropogenic impacts to the Mediterranean Sea

Dr. M. Gazo, from SUBMON, conducted the keynote talk on the second day of conference, with an overview of the anthropogenic impacts on marine mammals in the Mediterranean Sea. There were also 15 short presentations from student with updates on their PhD research projects. Manel Gazo is member of the steering committee that coordinates and gives supervision and feedback to the research conducted by PhD students on Mediterranean marine biology from the Science Based Management program of Haifa University.

There was also time to strengthen the relationship with the hosted institutions and the Israel Marine Mammal Research and Assistance Center (IMRACC) with a field visit to their cetacean study-site, sailing along the South coast of the country, and discussing new ways to cooperate in the framework of “top predator” projects: cetacean and sharks conservation and research.

Working with the IMRACC at their cetacean study-site in Southern Israel

We were very glad for the invitation and wishing to collaborate to implement new projects in the Eastern Mediterranean basin.

SubmonCollaboration with the Science Based Management program of Haifa University, Israel

Incorporació de nou personal

on 11 de June de 2018

Des de febrer de 2018 a través de la subvenció del Programa “la Caixa” empleo joven de la Fundació Bancaria “la Caixa” per a persones joves inscrites en el Sistema Nacional de Garantia Juvenil, s’ha incorporat al nostre equip l’Anna Lloveras.

Aquesta subvenció està cofinançada  per  la Unió Europea – Fons Social Europeu i la Iniciativa d’Ocupació Juvenil “El Fons Social Europeu inverteix en el teu futur”.

L’Anna és graduada en Biologia i Màster d’Oceanografia i Gestió del Medi Marí per la Universitat de Barcelona. La feina que desenvolupa a SUBMON s’emmarca en l’Àrea de Projectes fent tasques de tècnica i gestió de projectes.

 

SubmonIncorporació de nou personal

Citizen Science, marine turtles and vets

on 11 de June de 2018

Thanks to a Citizen Science project run by the Egyptian NGO HEPCA in the Red Sea, Submon’s veterinarians are currently following the case of a marine turtle injured by a propeller in the Red Sea, assessing its evolution over time without any handling or medical treatment.

Meet Altea, a green sea turtle (Chelonia mydas) that lives in Abu Dabbab, in the Egyptian coast of the Red Sea. Here, the NGO HEPCA leads the TurtleWatch Egypt Citizen Science program, in which tourists and dive guides send pictures and information on the sea turtles they find during their diving and snorkelling trips along the coast.

Altea, the green sea turtle of our story

End of April, tourists visiting the area sent pictures of Altea with a large carapace fracture, most probably caused by a propeller. There is no rehabilitation centre in that area, and together with the vets at SUBMON, it was decided not to intervene but to leave the animal alone and closely follow its evolution over time. Tourism operators and tourists in the area were asked for cooperation, and pictures and videos of the animal have arrived every week since then. The team of TurtleWatch Egypt and HEPCA also visit the area frequently to assess the animal.

The fracture on April 28th

So far the fracture seems to be healing nicely, and unexpectedly fast, without any obvious complications. Altea is behaving and eating normally, and maintains her body condition.

The fracture on May 14th

After 2 weeks the fracture filled up with a yellowish tissue, and it was obvious that the area was painful, as Altea was not cleaning itself around the fracture. But 2 weeks later things seemed to be improving, the fracture looked clean, and the algae had disappeared from the wound area.

Altea’s carapace on May 25th

There is probably still a long way to go before we can definitely say that Altea has survived this interaction, but this experience proves how powerful tools for research, awareness and conservation Citizen Science projects can become. And it definitely confirms that not all injured turtles have to be rushed to captivity, especially if there are no specialized and equipped rescue centres to treat the animal with minimal standards.

SubmonCitizen Science, marine turtles and vets

The Wildsea Atlantic Ocean Heritage Route: a Dive into Adventure

on 10 de January de 2018

The European Maritime and Fisheries Fund, through the European Agency for Small and Medium Enterprises (EASME) of the European Commission (EU), is investing €375.000 in this new initiative, designed to develop a Sustainable Diving Route connecting “flagship” diving sites & ecotourism destinations along Europe’s Atlantic coastline.

The Wildsea Atlantic Ocean Heritage Route (“WAOH! Route”) is the first, European, sustainable diving route connecting world-class diving sites from the extreme south in Portugal and Spain, to the far north in Ireland and the UK. Building on the experience and results of projectWildsea Europe, the WAOH Route will connect “flagship” diving sites and destinations that will encourage, create and unite synergy between water sports and Europe’s unique, Atlantic marine heritage of landscapes, wildlife and habitats, in combination with a range of maritime cultural heritage.

The Route will seek to enhance synergy of nautical sports (diving & snorkelling and kayaking – with over 25 million users worldwide) with upcoming marine eco-tourism opportunities (such as notably the €2 billion, global whale watching industry). It will promote synergy with Europe’s renowned maritime archaeology, museums, underwater tourism and gastronomy at the seaside, leading to an innovative offer of new, transnational tourism products.

SUBMON’s role in this project, in close collaboration with the World Cetacean Association, is defining the sustainability requirements for participating tourism operators and activities, as well as developing training materials and carrying out capacity building sessions in all partner destinations, both for destination managers and for tourism operators.

The project begins on January 1st, 2018 and runs for 2 years. It is lead by Travelecoology, and includes partners from 4 European countries (Spain, UK, Ireland & Portugal):

European Maritime and Fisheries Fund

 

SubmonThe Wildsea Atlantic Ocean Heritage Route: a Dive into Adventure

El #PeixDeCustòdia es consolida a 10 mercats de Barcelona

on 12 de December de 2017

Els mercats de Barcelona ja tenen 10 peixateries on comprar peix de custòdia, mentre creix la demanda dels consumidors per adquirir un peix sostenible, de proximitat i compatible amb els valors naturals d’una àrea marina (els Canyons del Maresme).

L’any 2013, va néixer el concepte de Peix De Custòdia, que identifica el peix capturat en un espai de custòdia marina, de forma artesanal, amb arts selectives, que respecten el medi marí i les espècies que hi viuen, com els cetacis (dofins i balenes). Alhora, incentiva el consum d’espècies poc conegudes (però d’elevat valor gastronòmic), per disminuir la pressió sobre aquelles espècies més comercials i que actualment es troben sobreexplotades.

barca pesca delfin

Per tercer anys consecutiu s’ha dut a terme una campanya d’informació a peixateries i consumidors als mercats de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Les accions d’enguany han anat encaminades, per una banda, a mantenir la col·laboració amb les peixateries adherides al projecte en la fase anterior i, d’altra banda, a treballar directament amb els consumidors per conèixer els seus hàbits de consum.

S’han repartit més de 1000 nous díptics del projecte amb una nova imatge i noves receptes especialment ideades per aquest tipus de peix, poc explotat però d’alt valor culinari.

Peixateria adherida al projecte Peix de Custodia

Paral·lelament s’ha treballat directament a peu de mercat amb els consumidors, difonent i explicant el Peix de Custòdia i alhora realitzant enquestes sobre els hàbits de consum de peix. Algunes de les conclusions més rellevants son que els factors que prenen més importància a l’hora de comprar peix són el preu, el gust i l’origen, mentre que els de menys importància són l’estat ecològic de les poblacions de peix i l’art de pesca utilitzat. De fet, aproximadament dos terços dels enquestats afirmen preocupar-se, sovint o sempre, per l’origen del peix, però aquesta mateixa proporció desconeix la problemàtica ambiental associada a la pesca, com el deteriorament de l’hàbitat marí i la interacció negativa amb els dofins i altres espècies.

Xerrada Peix Custodia

També s’ha observat que tan sols un quart dels consumidors saben que és obligatori mostrar les etiquetes amb tota la informació del peix, però que, en el cas de ser-hi, dos terços s’aturen a llegir-les. A més, cal destacar que entre les espècies més consumides s’han repetit molt una quinzena, que sumant-hi algunes que s’han mencionat ocasionalment, no arriben a 30, i en canvi a les llotges de les nostres costes se’n subhasten més d’un centenar.

Tot plegat posa de manifest que és convenient seguir conscienciant a la població de les problemàtiques ambientals associades a la pesca i seguir incidint en els hàbits de consum per fer-los més sostenibles.

SubmonEl #PeixDeCustòdia es consolida a 10 mercats de Barcelona