Noticias/News/Notícies

Albirada una balena amb gep davant de Torredembarra

on 15 de September de 2010

El dissabte dia 11 de setembre, membres de la Xarxa de Col•laboradors de Custòdia Marina de SUBMON van informar de l’albirament d’una balena amb gep (Megaptera novaeangliae) davant de la població tarragonina de Torredembarra.

Un nou albirament d’una espècie poc comuna a les nostres aigües ha estat identificada per l’entitat SUBMON com un individu de balena amb gep, de la qual se n’han fet en els últims 200 anys, poc més de 15 albiraments al Mediterrani.

L’albirament del cetaci va ser efectuat per una embarcació membre de l’Associació Catalana per una Pesca Responsable durant una jornada de marcatge de tonyina, a uns 50 metres de fondària i menys de 4 km de costa, just davant de Torredembarra.

Balena amb gep davant de Torredembarra

Les balenes amb gep estan distribuïdes pràcticament a tots els oceans (Pacífic,  l’Atlàntic i Índic) i realitzen migracions de baixes a altes latituds per tal d’alimentar-se o reproduir-se. Al Mediterrani els albiraments són ocasionals, però aquest és el segon albirament registrat  durant aquest 2010, després del que es va fer durant el mes d’agost a la Toscana (Itàlia).

La Xarxa de Col•laboradors de SUBMON és una iniciativa que s’emmarca dins un projecte de custòdia marina, que es realitza conjuntament amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya  per tal de promoure “Accions de participació social per a  la promoció i protecció de l’ àrea marina Canons  del Maresme”. L’objectiu principal d’aquesta xarxa és comptar amb la col•laboració de particulars, associacions o organitzacions, usuaris del mar, de forma que es pugui tenir accés a una informació a la que d’altra banda no seria possible accedir-hi.

Aquest albirament es suma a dos altres albiraments excepcionals reportats per SUBMON durant aquest 2010, el d’una balena gris davant del port de Barcelona i el d’una tortuga llaüt a la zona de Sitges i Vilanova.

Share this post:
SubmonAlbirada una balena amb gep davant de Torredembarra