Noticias/News/Notícies

‘Dofins de Tramuntana’ un projecte que treballarà amb la participació dels usuaris de l’àrea del Cap de Creus per a la conservació dels cetacis.

on 17 de Gener de 2017

Durant el 2017 es durà a terme amb el suport de l’Obra Social de “la Caixa” i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya la implementació d’estratègies de custòdia marina a la zona del Cap de Creus, per tal de donar a conèixer i conservar a través de la implicació ciutadana, els seus valors naturals, culturals i paisatgístics. En especial donarà visibilitat al dofí mular com un dels actius més rellevants de l’espai marí.
Dofí mular
El canyó de Creus juntament amb la zona de Ligúria, és una de les zones més productives del Mediterrani occidental i que alberga major biodiversitat en les seves aigües i fons marins. Un dels valors ecològics més importants de la zona son els cetacis, especialment la població de dofí mular que habita les aigües dels voltants de Cap de Creus.

mapacreusLa zona de treball on es planteja el projecte, és una zona on no hi ha hagut fins ara iniciatives de custòdia marina i té la particularitat que és hàbitat prioritari de moltes espècies marines classificades en les llistes internacionals de conservació com a especies amenaçades. Però també és una de les zones de major interès cultural i paisatgístic de Catalunya, on s’hi duen a terme gran quantitat d’activitats d’esbarjo en l’àmbit marí, que conviuen alhora amb una de les activitats pesqueres més importants de Catalunya. Aquesta confluència de factors ambientals i socio-econòmics converteixen la zona en un dels indrets més fràgils des del punt de vista de la conservació de la població de dofins mulars i altres cetacis residents a la zona.

Dofins de Tramuntana pretén d’una banda actuar sobre el sectors d’usuaris que més poden incidir sobre la presència a llarg termini d’aquestes espècies, i d’altra banda aconseguir que s’impliquin en la seva conservació.

En aquest sentit, l’estratègia s’estructura en un seguit d’accions a realitzar en l’àmbit costaner i amb els usuaris del medi marí, per tal d’aconseguir l’efecte de conservació sobre l’àmbit marí de mar endins, circumdant a la zona d’actuació.

El programa desenvoluparà accions durant 12 mesos amb els ens d’administracions locals i autonòmica i amb els usuaris costaners (principalment amb el sector nàutic).

Les activitats generals a realitzar seran, d’una banda aconseguir la implicació del sector nàutic recreatiu en l’estudi dels cetacis i altres espècies marines de la zona. Mitjançant la recollida de dades i sortides organitzades s’aconsegueix, formar i conscienciar al sector nàutic sobre els cetacis en general i el dofí mular en particular, el seu estudi i la importància de conservar el seu hàbitat i ampliar la informació disponible sobre les espècies marines presents, fet clau a l’hora d’implementar futures mesures de gestió a l’espai.

D’altre banda es realitzaran accions de sensibilització i conservació i una campanya d’estiu (programa de citizen science) per l’estudi de cetacis. Es vol fer especial incidència en la difusió dels valors naturals de la zona, especialment del dofí mular, entre la població local, a nivell turístic i amb els ens locals i implementar estratègies de participació ciutadana.

Avistamiento de cetáceos
Avistamiento de cetáceos desde la cofa
Activitats de custòdia marina a Canyons del Maresme

TRIPTICO_CREUS_170117 TRIPTICO_CREUS_1701172Dofins de Tramuntana és un projecte que neix en la mateixa línia estratègica que la feina que SUBMON ha fet amb el cap d’olla gris (Grampus griseus) des de 2009 a l’espai de custòdia marina de Canyons del Maresme on s’ha aconseguit donar a conèixer i fer present a l’espècie i generar un canvi en el seu nivell de protecció.

Share this post:
Submon‘Dofins de Tramuntana’ un projecte que treballarà amb la participació dels usuaris de l’àrea del Cap de Creus per a la conservació dels cetacis.

Related Posts

Take a look at these posts