Noticias/News/Notícies

L’agenda del JPI Oceans inclou el soroll marí i té com a objectiu recolzar la Directiva Marc sobre la Estratègia Marina en la implementació del Descriptor 11

on 23 de Gener de 2020

L’any passat va tenir lloc a Brussel·les el primer seminari sobre soroll submarí sota el paraigües de la iniciativa JPI Oceans. L’objectiu era promoure la integració transversal de diferents sectors de la comunitat científica d’investigació, centrant-se en el problema del soroll subaquàtic en el medi marí amb rellevància científica i dins dels marcs de regulació nacionals. També es pretenia analitzar l’impacte en la opinió pública de les relacions entre les persones i les activitats que es realitzen al mar.

JPI Oceans es una plataforma intergovernamental que vol incrementar les inversions nacionals en investigació i innovació relacionades amb el medi marí.

Unint forces, JPI Oceans es focalitza en construir col·laboracions a llarg termini entre els estats membre de la Unió Europea, països associats i col·laboradors internacionals. La plataforma dóna peu a que els seus integrants disposin d’una veu compartida, una agenda estratègica i un pla d’acció orientat a aquells reptes complexes relacionats amb l’oceà i que no poden ser resolts a nivell nacional.

JPI Oceans vol afegir valor a les inversions nacionals en investigació i innovació marina a través de una alineació de les prioritats nacionals i la implementació d’accions conjuntes. Al recolzar la investigació i la innovació, JPI Oceans està ajudant  a garantir que la societat tingui un millor coneixement dels mars i oceans i del potencial per al creixement sostenible i de les” feines blaves”. Al mateix temps, aborda els reptes del canvi climàtic i l’impacte humà en l’oceà.

Roma 2020

En el seminari de gener de 2019 es va aconseguir identificar la falta de dades quant a investigació en tecnologia, el coneixement de l’impacte del soroll, la propagació del so i els mesuraments i necessitats per a la implementació del marc regulador a Europa. Aquest gener, s’ha realitzat un segon seminari a Roma.

Aquesta vegada, els experts han treballat per a identificar les prioritats que portaran a estructurar i permetre accions, reforçant la idea de la necessitat de recopilar dades estandarditzades, la reducció de l’estrès al disminuir la inserció de soroll i energia antropogènics al paisatge sonor marí, al millorar les estratègies de mitigació i aconseguir un consens sobre les mesures de mitigació

Mariluz PargaL’agenda del JPI Oceans inclou el soroll marí i té com a objectiu recolzar la Directiva Marc sobre la Estratègia Marina en la implementació del Descriptor 11

L’aigua i el secret de la felicitat

on 15 de Gener de 2020

Sabies que la gent que visita la costa com a mínim dos cops per setmana presenta una major salut mental i física?

Segons investigadors de les Universitats de Exeter i de Plymouth (Regne Unit), els “espais blaus” (qualsevol cos d’aigua) tenen un efecte psicològic positiu significativament major que els espais verds, millorant l’estat d’ànim i reduint l’estrès. A més, la gent que viu a prop de l’aigua acostuma a ser més activa i a socialitzar més amb familiars i amics.

La costa sembla ser més efectiva

Pots submergir-te en ella, cosa que es més difícil als espais verds. Et pots concentrar en l’ambient que t’envolta i oblidar-te dels pensaments negatius. Si estàs practicant surf, nedant o navegant, per exemple, estàs en sintonia amb la natura, escoltant-la i entenent-la, sent un amb l’entorn.

Ho explicàvem en aquest vídeo del projecte SOPHIE: l’oceà fa molt per nosaltres. I la nostra salut està intrínsecament connectada a ell. L’exploració d’aquesta extraordinària relació és la base d’una disciplina científica emergent anomenada “Oceans i Salut Humana”. Hi ha moltes raons per estimar l’oceà!

Seguint aquesta perspectiva, la idea de “prescripcions blaves” o “verdes” està en augment. Segons aquesta línia d’estudi, l’equip d’investigació té com a objectiu establir com les “infraestructures blaves” poden ajudar a afrontar els reptes en salut pública, com l’obesitat, la inactivitat física o els problemes de salut mental. Un estudi publicat al 2016 pel mateix grup va estimar el benefici de connectar la salut humana amb el medi ambient marí al Regne Unit en 206 milions d’euros a l’any!

No obstant, els beneficis que ens aporta el medi marí al nostre benestar van molt lligats a l’estat d’aquests entorns. Potser ens preocupem més en protegir els nostres oceans sabent els beneficis que tenen en la nostra salut.

Vols saber-ne més? Llegeix l’article complet aquí.

SubmonL’aigua i el secret de la felicitat

Iniciem el projecte EDUCAMAR amb el suport de la Fundación Biodiversidad

on 10 de Gener de 2020

El projecte té l’objectiu de divulgar, entre l’alumnat d’educació secundària i batxillerat, els espais Natura 2000 marins, donant-los a conèixer i posant en valor la seva importància com a eina per aconseguir conservar la biodiversitat marina. Així, el projecte pretén complementar el pla de sensibilització i educació ambiental previst pel projecte LIFE IP INTEMARES, gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 al medi marí espanyol. L’objectiu és transmetre la seva importància entre la societat, centrant-se en els centres d’educació secundària i batxillerat.

El projecte EDUCAMAR compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Tallers i creació de material educatiu

Per aconseguir l’objectiu principal del projecte, divulgar els espais Natura 2000 marins entre l’alumnat, s’ha plantejat la realització de diverses actuacions. Per una banda, es realitzarà una campanya divulgativa directament als centres educatius, en la que es preveu visitar a 72 instituts de secundària i/o batxillerat de 23 províncies costaneres espanyoles, tant del Mediterrani com de l’Atlàntic. En aquestes visites als centres educatius es realitzarà una xerrada-taller per donar a conèixer el projecte LIFE IP INTEMARES, la biodiversitat marina que alberguen els nostres mars i la importància dels espais Natura 2000 marins per aconseguir la seva conservació. Per complementar les visites als instituts i fer extensiu el projecte a la resta de centres educatius que no puguin participar-hi directament, es desenvoluparan una sèrie de dossiers educatius, tant per secundària com per batxillerat, per facilitar el treball d’aquesta temàtica a classe.

Campanya “Missatge en una ampolla”

Per últim, també es preveu la realització d’una campanya de sensibilització denominada “Missatge en una ampolla”, amb l’objectiu de donar a conèixer el medi marí i la Xarxa Natura 2000 entre la societat. Aquesta campanya consistirà en la realització d’un esdeveniment participatiu a nivell nacional, en el que mitjançant missatges i reptes que seran transportats per mitjà d’una ampolla es pretén involucrar a la ciutadania en la conservació dels mars i oceans, promovent un canvi en la manera com la societat els veu i s’hi relaciona.

 

SubmonIniciem el projecte EDUCAMAR amb el suport de la Fundación Biodiversidad

Adéu a la nacra

on 31 de Desembre de 2019

La IUCN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa), es una organització internacional dedicada a la conservació dels recursos naturals. Aquest mes va declarar la inclusió de la nacra (Pinna nobilis) com a espècie en perill crític. T’expliquem en què consisteix aquesta categoria i quines mesures de conservació s’han recomanat.

La Llista Vermella de la UICN

La Llista Vermella d’espècies amenaçades de la UICN es l’inventari més reconegut a nivell mundial sobre l’estat d’amenaça de la biodiversitat del planeta. Aquesta llista inclou nou categories, de les quals només tres son considerades com a amenaçades: “Vulnerable”, En perill” i “En perill crític”. Per a aquestes tres categories existeix un marc quantitatiu, uns criteris, aplicables a totes les espècies en totes les regions del món:

Es considera que una espècie és “vulnerable” quan presenta una altra probabilitat de convertir-se en una espècie en perill d’extinció. En aquesta categoria es troben espècies marines com el tauró blanc (Carcharodon carcharias), la tortuga babaua (Caretta caretta) o el rorqual comú (Balaenoptera physalus).

Una espècie es considera “en perill” quan s’enfronta a un risc molt alt d’extinció. En aquesta categoria es troben espècies marines com la foca monjo del Mediterrani (Monachus monachus) o el tauró pelegrí (Cetorhinus maximus).

Quan una espècie està en risc extremadament alt d’extinció se la cataloga “en perill crític” a la Llista Vermella. En aquesta categoria es troben espècies marines com el tauró martell gegant (Sphyrna mokarran) i, des de fa uns dies, la nacra (Pinna nobilis).

La nacra

La nacra es un mol·lusc bivalve endèmic del Mar Mediterrani, que es troba associat a praderes de fanerògames marines, sobretot de posidònia (Posidonia oceanica). Aquesta espècie està en declivi en tot el mediterrani per un esdeveniment de mortalitat massiva que va ser detectat per primer cop l’any 2016 al llarg de la costa espanyola.

El brot de mortalitat, encara en curs, ha sigut causat per un patogen (Haplosporidium pinnae) que s’ha propagat ràpidament per tot el Mar Mediterrani, causant tasses de mortalitat del 80-100% en moltes regions. Només unes poques poblacions romanen lliures de patògens. No obstant, estan geogràficament aïllades i localitzades en llocs amb condicions ambientals molt específiques.

Aquest mes de desembre, La IUCN va publicar la inclusió de la nacra en la categoria d’espècie en perill crític, junt amb una sèrie de recomanacions per a la seva conservació.

Recomanacions per a la conservació de la nacra

D’entre les recomanacions, destaca la necessitat urgent d’establir un programa de seguiment regional que asseguri l’intercanvi d’informació i observacions en tot el Mar Mediterrani, seguir investigant sobre els patògens i vectors per a comprendre millor la malaltia o assegurar i prioritzar la protecció de l’espècie i el seu hàbitat, tant en llocs no afectats com en aquells que alberguen individus sobrevivents i/o amb alt potencial de reclutament.

SubmonAdéu a la nacra

La Declaració de Barcelona: Junts per la Ciència i la Conservació dels Mamífers Marins

on 17 de Desembre de 2019

La setmana passada va acabar el World Marine Mammal Conference, un esdeveniment que durant una setmana va reunir a Barcelona 2700 persones de 95 països diferents  vinculades a la recerca i a la conservació dels mamífers marins. Des de SUBMON, com a comitè organitzador del WMMC’19, vam creure des d’un principi que si tots i totes érem aquí… quelcom havia de passar. Per això en aquestes darreres setmanes s’ha estat treballant en consensuar una Declaració com ha llegat del congrés que permeti millorar la recerca, la conservació i l’educació i crear sinèrgies entre científics i el diferents col·lectius interessats de  la societat.

La Declaració de Barcelona demana el Compromís dels signants en un seguit de principis clau i  en tres objectius específics:

Principis clau:

Els signants de la Declaració de Barcelona es comprometen a:

  • Dur a terme un treball científic de la més alta qualitat
  • Compartir àmpliament aquest treball amb el públic a tots els nivells a través dels canals apropiats
  • Inspirar i motivar el públic perquè protegeixi els mamífers marins i els ambients que habiten
  • Comprometre’s amb els responsables de la formulació de polítiques per garantir que els esforços de gestió i conservació es basin en la millor informació científica disponible
    Enfortir les col·laboracions existents i buscar-ne de noves més enllà de les disciplines i fronteres
  • Assessorar i donar suport als estudiants perquè sempre mirin cap al futur de manera creativa

 Objectius específics

Objectiu 1: Millorar la conservació dels mamífers marins més enllà de les fronteres nacionals, en particular a través de les àrees marines protegides a Alta Mar.

Objectiu 2: Millorar i enfortir la col·laboració internacional per a (1) assegurar una resposta coherent i d’alta qualitat als mamífers marins encallats a tot el món, i (2) donar suport als esforços de conservació de les espècies en perill d’extinció.

Objectiu 3: Utilitzar la ciència, l’educació i les polítiques per a reduir la mortalitat dels mamífers marins en les interaccions amb les activitats pesqueres, que és actualment la principal causa de mortalitat induïda per l’home.

La declaració va ser signada in situ per més de 8oo persones i va ser entregada al Conseller de Territori i Sostenibilitat en una rebuda al Palau de la Generalitat per part d’una delegació del WMMC’19. La Declaració de Barcelona estarà en breu on-line per a ser adoptada tant per particulars com per organitzacions, universitats i centres de recerca.

SubmonLa Declaració de Barcelona: Junts per la Ciència i la Conservació dels Mamífers Marins

Finalitzem el projecte “Un mar sense deixalles”

on 10 de Desembre de 2019

Aquest projecte, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ha servit per divulgar entre l’alumnat d’educació primària de la ciutat què són les deixalles marines i quins problemes provoquen.

El projecte ha comptat amb la participació de 5 centres educatius (escola Grèvol, escola Josep Maria de Sagarra, escola La Sedeta, escola Rubén Darío i escola Voramar), implicant a un total de 262 nens i nenes. Al llarg del projecte s’han realitzat 5 activitats/tallers, un amb cada escola, que han consistit en dur a terme una xerrada per divulgar la problemàtica de les deixalles marines entre l’alumnat i fer un mostreig dels residus acumulats en diferents platges de la ciutat (Barceloneta, Bogatell, Nova Mar Bella, Sant Miquel i Somorrostro). El fet de realitzar aquesta segona part de l’activitat a la platja va impactar molt a l’alumnat, ja que es va adonar de la quantitat de residus de mida petita que s’acumulen en platges aparentment netes.

A mode d’exemple, en només 5 accions de retirada de residus per part de nens i nenes d’educació primària, es van recollir més de 4000 burilles de cigarret, prop de 2500 fragments de plàstic i més de 350 bastonets de les oïdes. Aquest fet ens hauria de fer reflexionar com a societat.

SubmonFinalitzem el projecte “Un mar sense deixalles”

WMMC’19: El futur dels mamífers marins, tant en conservació com en recerca, passarà aquest desembre per la ciutat de Barcelona

on 4 de Desembre de 2019

La World Marine Mammal Conference ja és aquí. Barcelona acollirà la conferència més multitudinària que s’hagi fet mai sobre la recerca i la conservació de mamífers marins, i estem orgullosos de dir que SUBMON ha estat un dels co-organitzadors. El juny del 2017 vam rebre un correu on se’ns deia que Barcelona era la seu escollida. Han estat dos anys de molta feina, hores i compromís per part de l’equip, una feina voluntària que des de l’entitat es valora ara amb la satisfacció d’haver reunit 2500 participants de 95 països diferents. Durant el congrés, hi haurà més de 700 presentacions i un espai amb 1200 pòsters i estands de 42 empreses, organitzacions i administracions que treballen en recerca i conservació de mamífers marins.

El WMMC està impulsat per la European Cetacean Society i la Society for Marine Mammalogy, i co-organitzada per SUBMON i la Universitat de Barcelona. L’objectiu des del principi ha sigut organitzar un congrés realment mundial i per això s’han destinat esforços en aconseguir representativitat del màxim d’àrees geogràfiques i de grups que treballen amb aquestes espècies, tot i sent diferents nivells de recerca. Un congrés on es tindran en compte criteris de sostenibilitat i on s’aprofitarà el col·lectiu d’investigadors reunits per a promoure una Declaració de Barcelona que pugui marcar la recerca i la conservació en mamífers marins per als propers anys.

Es consideren mamífers marins els cetacis (balenes, dofins i marsopes), els pinnípedes (les foques, els lleons marins i la morsa), els sirènids (els manatís i el dugong) i també s’hi inclouen la llúdriga de mar i l’ós polar.

Podeu consultar la nota de la UB i aquest vídeo per a més informació:

SubmonWMMC’19: El futur dels mamífers marins, tant en conservació com en recerca, passarà aquest desembre per la ciutat de Barcelona

ICCAT 2019: Notícies bones i dolentes pels taurons

on 27 de Novembre de 2019

Sensacions agredolces en finalitzar la XX reunió de la ICCAT (International Commission of Conservation of Atlantic Tuna) pel que fa a les resolucions sobre les diferents propostes relacionades amb la conservació dels taurons.

Començant per la part positiva. Enguany, ICCAT ha estat la primera Organització Regional d’Ordenació Pesquera (OROP) al món en establir un límit de captures per les tintoreres (Prionace glauca). Properament s’establiran els límits de captura seguint les recomanacions científiques tan per la població del nord de l’Atlàntic, com per la de sud. Altres OROPs havien establert prohibicions de captura per altres espècies, però aquesta és la primera vegada que s’estableixen límits internacionals de captura per una espècie de tauró pelàgic.

A la banda negativa, sorprenentment, la Unió Europea i els Estats Units han estat els principals impediments per a que una proposta de prohibició de retenció del solraig (Isurus oxyrhinchus), espècie en greu perill, tirés endavant tot i les clares i preocupants advertències per part del Comitè Científic de la ICCAT. Les projeccions del Comitè científic ens ensenyaven clarament que una prohibició total de la captura no aturaria la caiguda de la població fins l’any 2035 i la població tindria només un 54% de probabilitats de recuperar-se per l’any 2045. Així de greu és la situació. El no establiment de prohibició de captura pot portar a la població a una situació de no poder recuperar-se fins d’aquí 50 anys. Malauradament, les pressions del sector pesquer han pogut més que el sentit comú i Europa i els Estats Units han bloquejat una proposta de prohibició de retenció que fins i tot, països com Japó o Xina estaven recolzant. En canvi, la Unió Europea, que des de fa temps ha estat pressionant per millores en la conservació dels taurons i fins i tot proposant la inclusió de l’espècie a l’annex II de CITES, ha fet incomprensiblement un canvi de rumb que posa en greu risc l’espècie.

L’altra cara negativa, ha estat el rebuig a la proposta de regulació de l’aleteig mitjançant la política d’aletes adherides que tot i que cada any té més suport (enguany, 33 països de 47) ha estat de nou bloquejada per Japó i Xina, tot i ser minoria, ja que a ICCAT els membres prefereixen adoptar les mesures per consens en comptes d’anar a votació, cosa que bloqueja l’avanç de mesures de conservació. Sembla que sobre això també s’ha aprovat una resolució que hauria de millorar aquesta situació en el futur.

SubmonICCAT 2019: Notícies bones i dolentes pels taurons

Un any més, “Peix de Custòdia” torna a les peixateries de Barcelona!

on 26 de Novembre de 2019

SUBMON, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, continua treballant a les peixateries de la ciutat per promocionar el #PeixDeCustòdia entre els consumidors i consumidores.

El projecte Peix de Custòdia té com a objectiu promoure el consum responsable de peix de proximitat, pescat a la zona de custòdia marina dels Canyons del Maresme, amb arts de baix impacte i compatibles amb la conservació dels cetacis de les nostres costes.

Aquest any, s’han adherit 5 nous establiments que comercialitzen peix de la zona de custòdia marina. A més, s’han creat nous identificadors de “Peix de Custòdia” que incorporen un codi QR que enllaça amb el web del projecte i s’ha involucrat a la llotja de Barcelona en el projecte. També s’ha mantingut la col·laboració amb les 10 peixateries que ja estaven adherides, s’ha posat a la seva disposició material divulgatiu i s’ha fet difusió de tots els establiments a la pàgina web del projecte.

 

Voleu saber on trobar les peixateries que ofereixen Peix de Custòdia?

SubmonUn any més, “Peix de Custòdia” torna a les peixateries de Barcelona!

Un terç de la pesca accidental són individus juvenils

on 19 de Novembre de 2019

El Mar Mediterrani és un dels mars amb més sobrepesca del món. Aquest factor, sumat a l’augment en els últims anys de les pesqueries menys selectives, genera un número molt elevat de pesca accidental o ‘bycatch’.

La pesca accidental o ‘bycatch’ és la part d’una captura pesquera comercial que consisteix en animals marins que no interessen per a la pesqueria en qüestió, ja sigui perquè no és l‘espècie objectiu, no te valor comercial o perquè l’espècie està protegida.

Pel que fa a les espècies no objectiu, Oceana va declarar davant la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM) que “un terç dels individus descartats per ‘bycatch’ al Mediterrani són individus juvenils, demanant que es comenci a treballar en la protecció de les zones de posta i cria així com en l’establiment de talles mínimes per als descarts de totes les espècies comercials”.

A més, segons la Unió Internacional de Conservació de la Natura (IUCN) la captura accidental d’espècies vulnerables en les arts de pesca és una amenaça clau al mar Mediterrani per a diversos grups taxonòmics, incloent tortugues marines, aus marines, mamífers marins, peixos cartilaginosos, coralls i esponges.

La solució al problema del ‘bycacth’ es contempla des d’una aproximació multidisciplinar i amb diferents actors per trobar arts de pesca cada cop més selectius. La nostra aportació és treballar des de la vessant de la conservació, per això des de SUBMON promovem estratègies de custòdia marina i fomentem les arts de pesca tradicionals i selectius que permetin una extracció sostenible dels recursos marins.

 

https://eu.oceana.org/es/prensa-e-informes/comunicados-de-prensa/oceana-pide-que-se-protejan-los-pezquenines-en-el

SubmonUn terç de la pesca accidental són individus juvenils